Bakım Yönetimi
Bakım, işletmedeki ekipman ve sistemlerin fonksiyonlarını en yüksek performansta sürdürmeleri için gerçekleştirilen faaliyetler bütünüdür.
Ekipmana, makine ve donanıma büyük yatırımlar yapılıyor, dolayısıyla bu yatırımlarının karşılığını almak istiyorsunuz. Fakat makina ve tesislerin arızî durmaları veya kapasitelerinin altında çalışmaları önemli kayıplara neden oluyor. Bakım Yönetimi kullanarak, meydana gelebilecek teknik sorunları planlı bakımlarla minimize ederek, üretim sürecinin verimliliğini arttırabilir ve maliyetleri yükselten etkileri en aza indirebilirsiniz.
Kurumsal Varlık Yönetimi yazılımı olan Uyumsoft Bakım Yönetimi, firmaların işlevlerini sistematik bir şekilde yürütmelerine yardımcı olan, gelir getiren ve hizmet sağlayan tüm ekipmanların (varlıkların) ömürlerini uzatan ve verimliliklerini artıran bakım ve iş güvenliği gibi kritik süreçleri yönetmenizi sağlayan yerli ve yabancı ERP’ler ile de entegre çalışabilen bir sistemdir.
Bakım, işletmedeki ekipman ve sistemlerin fonksiyonlarını en yüksek performansta sürdürmeleri için gerçekleştirilen faaliyetler bütünüdür.
Ekipmana, makine ve donanıma büyük yatırımlar yapılıyor, dolayısıyla bu yatırımlarının karşılığını almak istiyorsunuz. Fakat makina ve tesislerin arızî durmaları veya kapasitelerinin altında çalışmaları önemli kayıplara neden oluyor. Bakım Yönetimi kullanarak, meydana gelebilecek teknik sorunları planlı bakımlarla minimize ederek, üretim sürecinin verimliliğini arttırabilir ve maliyetleri yükselten etkileri en aza indirebilirsiniz.
Kurumsal Varlık Yönetimi yazılımı olan Uyumsoft Bakım Yönetimi, firmaların işlevlerini sistematik bir şekilde yürütmelerine yardımcı olan, gelir getiren ve hizmet sağlayan tüm ekipmanların (varlıkların) ömürlerini uzatan ve verimliliklerini artıran bakım ve iş güvenliği gibi kritik süreçleri yönetmenizi sağlayan yerli ve yabancı ERP’ler ile de entegre çalışabilen bir sistemdir.
Bakım faaliyetleri, 4 temel amaca hizmet eder:
- Üretim maliyetini düşürmek
- Ürün kalitesine katkıda bulunmak
- Tesis ömrünü artırmak
- Üretimin sürekliliğini sağlamak
Bakım Yönetiminin doğru uygulandığı işletmelerde; ekipmanlar ihtiyaca tam cevap verirken, ekipman bakım masrafları da toplam üretim masraflarının %10’undan daha düşüktür. Uygulanan bakımın seviyesine ve tesisin cinsine göre bu değer, %3’lere ve hatta %2’lere kadar inebilir.
1.Periyodik(Koruyucu) Bakım Yönetimi
Koruyucu bakım olarak da bilinen periyodik bakım, işletmelerde en çok kullanılan bakım türüdür.
Periyodik bakım, işletmenin varlıklarının işlevselliği ve verimliliği için, makine ve ekipmanların geçmiş bakım kayıtlarının ve çalışma şartları değerlendirilerek, zaman planlarına dayalı olarak durdurulup, bakım tariflerine göre bakıma çekilmesi ve değişecek yedek parçadan işçiliğe kadar tüm aşamaların planlanıp hazır bulundurulduğu bakım yönetimidir.
Periyodik Bakım Yönetimi bakımların kontrol altında tutulmasını, makine ömürlerinin artırılmasını, iş gücü ve yedek parça ihtiyacının erken tespit edilmesini sağlar.
Periyodik Bakım Yönetimi Modülünün Başlıca Yetenekleri:
- Periyodik bakım planlaması
• Zaman tabanlı bakım planlaması
• Ölçüm tabanlı bakım planlaması
• Mevsimsel periyotlar bazında planlamalar
• Ölçüm noktaları belirlenmesi
• Uyarı ve eylem limitleri
• Ölçüm değerine göre iş emri üretilmesi
• Planlı bakım içinde çok sayıda iş planı
• Farklı periyotlarda yapılacak bakım talimatlarının planlanması ve takibi
2.Kestirimci Bakım Yönetimi
Kestirimci Bakım Yönetimi periyodik bakım uygulanmadan, makine performansına dayalı, arıza veren makine ve ekipmanlardaki sorunların kritiklik düzeylerinin erken tespit edilmesi ve analiz edilerek düzeltilmesi amacıyla karşılaştırma sonucu yapılan bakımdır.
Kestirimci Bakım Yönetimi, makine ve ekipmanların aktif ve geçmişi durumlarına bakarak gelecek arızalanma olasılığını ve bakıma gereksinim zamanını erken tespit ederek az sayıda duruş ile kısa sürede bakım yapılmasına katkı sağlar.
Kestirimci Bakım Yönetimi Modülünün Başlıca Yetenekleri:
- Bazı parça değişimlerinin makinenin çalışmadığı zamanlara göre planlanması
- Bakım için gerekli işgücü, alet ve yedek parçaların planlanan duruş zamanında kullanıma hazır olacak şekilde organize edilmesi
- Ekipmanın gerçek mekanik durumunun gösterilmesi
- Plan dışı arızaların tespiti
- Tamir sonrası durum hakkında gerçek veri takibi
- Arızaların minimum düzeye indirilmesi
- Bakım süresi ve makinenin duruşunun minimum düzeye indirilmesi
Kestirimci Bakım Yöntemleri
- Model Bazlı Arıza Erken Uyarı Sistemi
- Titreşim Analizi
- Yağ Analizi
- Sıcaklık Analizi
- Akustik Emisyon
- Parçacık Analizi
- Korozyon İzlenmesi
- Performansın İzlenmesi
3.Arızi Bakım Yönetimi
Arızi Bakım Yönetimi işletmelerin periyodik bakımlarında yer almayan, kestirimci bakım ile tespit edilemeyen ve arıza oluşunca yapılan bakım ve onarımları içermektedir. Yedekli çalışan ve üretim parkı pahalı olmayan atölye tipi üretim yerlerinde sık görülen bu bakım türü, arıza ölçümlenemediği için üretim planlarını zorlaştırmakta ve duruşlara yönelik önleyici faaliyet yapılmasına olanak sağlamamaktadır.
Arızi Bakım Yönetimi Modülünün Başlıca Yetenekleri:
- Dijital ortamda arıza bildirme
- Kullanıma yönelik yetkilendirme
- Aciliyet sırası verebilme
- Ana ve alt iş emirlerinin oluşturulması
- Çok küçük işler için iş emirsiz işlem yapabilme
- İş emri onayı ve görevlendirme
- Yapılan çalışmaların kaydedilmesi
- Kullanılan malzemeler ve maliyetlerinin kaydedilmesi
4.Ekipman(Varlık) Yönetimi
Uyumsoft Bakım Yönetiminde her bir ekipman benzersiz olduğu için, her bir varlık ayrı bir kimliğe sahiptir. Ekipmana tanımlayıcı bilgiler girilir ve gerektiği zaman ilgili varlığa ait bütün bilgilere ulaşılabilirsiniz. Ekipman konumu, özellikleri, izleme ve maliyet işlemlerinizi tek bir sistemden yönetebilirsiniz.
Satın alma, kiralama, garanti, ücret, genel kullanıcı tarafından tanımlanan ve ana sözleşmeler için kapsamlı sözleşme yönetimi desteği ile satıcı firma sözleşmelerinizi yönetebilirsiniz. Planlama ve denetim hedefi doğrultusunda tüm varlıklarınızın ilgili durumları ve çevrelerindeki iş süreçleri hakkında bilgi sahibi olabilir, iş hedeflerinizi gerçekleştirerek servis seviyelerini geliştirebilirsiniz.
Etkili operasyonel süreçler için iş akışlarını otomatikleştirerek, güvenilir envanter dataları ile IT ve stratejik satın alma yapan idareye yardımcı olabilirsiniz. Varlıklara ilişkin karar alma ve hizmet sağlama hızının artmasını sağlayabilirsiniz.
Ekipman (Varlık) Yönetimi Modülünün Başlıca Yetenekleri:
- Lokasyon kırılımlarınıza göre envanter listesi oluşturma
• Lokasyon, fonksiyon, iş emri ve tarihçe,
• Ekipman konfigürasyonları, yedek parçalar, demirbaş özellikleri, ilişkili dokümanlar,
• Sayaçlar, ölçüm noktaları,
• İş emniyeti kuralları,
• Kestirimci bakım için izleme,
• Maliyetler ve maliyet merkezleri,
• Zimmet yönetimi,
• Ekipman hareketleri ve taşıma tarihçesi,
• Ekipman özellikleri tanımlamaları
5.Malzeme Yönetimi
Malzeme yönetim sistemleri çeşitlidir ve malzeme akışını sağlamak üzere ne zaman ve ne kadar sipariş verileceğini belirlemede kullanılırlar. Malzeme yönetim sistemlerinin seçimi, siparişi verilecek olan malzemenin büyük ölçüde talep yapısına bağlı olarak ekonomik, stratejik üst yönetim tercihlerine göre yapılır. Bir makine tarafından üretilen herhangi bir uyarı ile ilgili tamirat için iş emirlerine bağlı stokların tüketilmesi sağlanabilir ve gerekli ise satın alma işlemleri için veri gereksinimlerini raporlayabilirsiniz. Malzeme yönetimi süreci iki adımda gerçekleşir:
- Malzeme ihtiyaç planlaması
- Stok yenileme
6.Güvenlik Yönetimi
Güvenlik Yönetimi modülünde güvenliğe yönelik birtakım tanımlamalar yapabilir ve önlemler alabilirsiniz. Ayrıca bu tanımlamalar üzerinden iş emirleri oluşturabilirsiniz.
a-Önlem Tanımı
Tehlikeli alanlarda yapılacak çalışmalar için alınacak önlemleri tanımlamak amacıyla yapılan çalışmalardır. Örneğin: ‘’Baret Tak’’, ‘’Emniyet Kemeri Tak’’, ‘’Eldiven Giy’’ gibi uyarılar.
b-Tehlike Tanımı
Çalışma alanında bulunan tehlike tipine göre alınacak tedbirler tanımlanır; yüksekte, sıcakta, kimyasal maddeler vb. gibi alanları içeren yerlerde tehlikenin tipine göre ‘’Şalteri İndir’’, ‘’Fırını Kapat’’, ‘’Makineyi Durdur’’, ‘’Elektrik Panosunda Sigortaları İndir’’.
c-Tehlikeli Malzemeleri Tanımlama
Çalışma alanında yanıcı, patlayıcı, zehirli, aşındırıcı, kesici vb. tehlike sınıflarını tanımlayarak bunlara bağlı oluşabilecek tehlikeleri en aza indirmeyi sağlayan tedbirlerin alınmasını sağlar.
d-Etiketleme ve Kilitleme
Çalışma alanında tehlikenin oluşmaması için açma kapama, durdurma, kilitleme vb. işlemlerinin talimatlar doğrultusunda yapılmasını sağlar.
Örneğin: ‘’Elektrik panosunda önce 1. nolu şalteri kapat sonda 3. nolu şalteri kapa daha sonra 4 nolu şalteri kapa işlem bittikten sonra devreye almak için 4. nolu şalteri aç, 3. nolu şalteri aç en son 1. nolu şalteri aç’’
Bu etiketleme ve kilitleme işlemi olmadan arıza bakımına başlanmaz.
e-Güvenlik Planları
Çalışma alanlarında güvenlik tedbirleri doğrultusunda iş yeri güvenliği uzmanları tarafından iş güvenliği kanunları uyarınca oluşturulması istenen güvenlik tedbiri planlarının girilmesi ve işletilmesi ile planlamanın yapılmasını sağlar.
Satış Sonrası Hizmetler
Yapılan araştırmalar müşteri memnuniyeti geri bildirimlerinden %70’in satış sonrası hizmetlerden oluştuğunu gösteriyor.
Uyumsoft ERP Satış Sonrası Hizmetler çözümü, teknik destek ve servis hizmeti veren şirketlerin yoğun iş temposuna uygun olarak, kabulden çözüme birçok parametreyi yöneten bir yapı olarak geliştirilmiştir.
Çözüm sayesinde müşteri bilgileri, gelen talepler, onarımdaki ürünler, iadeler ve işlem sıralarının takibine ayırdığınız zamandan tasarruf ederek, müşteri memnuniyetini katlayacaksınız.
Servis Yönetimi
Uyumsoft ERP Servis Yönetimi fonksiyonu, müşterilerinizin servis ve destek taleplerinin kabul edilmesi, izlenmesi, yönlendirilmesi ve çözülmesi adımlarında, servis ve destek personelinize etkin bir destek sağlayarak süreçlerinizin yönetimini kolaylaştırır.
Ayrıca müşterileriniz ile yapmış olduğunuz görüşmelerin kayıt altına alınması ve başvuruların takibinin sistem üzerinden yürütülmesini sağlar. Yanıt sürenizi hızlandırarak, çözüm sunma imkanını artırır ve destek sürecinizi geliştirir. Bu sayede Satış Sonrası Hizmetlerinizde de kurumsal kalite normlarınızı oluşturarak, müşterilerinize kaliteli hizmet sunmanızı sağlar.
Uyumsoft ERP Sevk ve Kabul İşlemleri fonksiyonu ile müşterilerinizden gelen ya da göndereceğiniz ürünleriniz ile alakalı süreçlerin yönetimini gerçekleştirebilirsiniz.
Baştan sona izlenebilen ve kayıt altına alınabilen yapı sayesinde henüz başvuru aşamasında, ürünle alakalı garanti ve destek bilgilerini sorgulayabilir, bu doğrultuda müşterinizi süreç hakkında bilgilendirebilirsiniz.
Ürün Malzeme Yönetimi
Ürün ve Malzeme Yönetimi ile üretime ve işletmeye ait malzemelerin envanter, kalite kontrol, yedek parça, ihtiyaç planlama ve stokları ile ilgili operasyonları gerçekleştirebilir, toplam maliyetini kayıt altına alabilirsiniz.
Müşterileriniz ile yapılan destek anlaşmalarını ve ürün garanti süre ve kapsamlarını Uyumsoft ERP üzerinde tanımlayabilir, destek anlaşmalarının içeriğine göre periyodik bakım atamalarını gerçekleştirerek iş planlarınızı kolaylıkla yönetebilirsiniz.
Geçici Ürün Temin Takip Yönetimi
Geçici Ürün Temin Takip Yönetimi ile, servis işlemleri süresince müşterinize geçici ürün temin edilmesi gerekiyorsa, sistem üzerinden gerekli ürün seçimi yapılarak uygun müşterinin kullanımına verilebilir. Ayrıca geçici olarak verilen ürünlerin seri numarası bilgileri, geri dönme zamanı gibi süreç adımlarını da sistem üzerinden takip edebilirsiniz.
Sabit Kıymetler Yönetimi
Sabit Kıymetler, eskiden yatırım maliyeti açısından işletmeler için önemli iken günümüzde rekabet avantajı sağlayan ve yatırımların geri dönüş performansına dayalı stratejik bir başlık haline dönüşmüştür. İşletmenin makine parkı, cihaz, bilişim ve donanım ekipmanları ile ofis mobilyaları gibi büyük demirbaş grupları ve yardımcı ekipmanlarını da dikkate aldığımızda yüzlerce kalem demirbaşın yönetilmesi gerekliliği doğuyor. Uyumsoft ERP Sabit Kıymet Yönetimi ile işletmenize alınan sabit kıymetlerin satın alınmasından hurdaya ayrılmasına kadar tüm süreçlerini izlemek, analiz etmek ve raporlamak için sistemli bir yapıya sahip olacaksınız.
- Mevcut demirbaşların tedarik bilgileri (kimden alındı / hangi fiyata alındı / ne zaman alındı) takip edebilirsiniz.
- Gayrimenkullerin tapu, teminat, kiralama ve araçların model, marka, yaş gibi bilgilerini takip edebilirsiniz.
- Kullanım lokasyonu, kullanıcısı ve zimmet bilgileri gibi birçok başlığı istediğiniz kırılımda tutabilirsiniz.
- Envanter bilgilerinin yanı sıra zimmet, makine numarası, masraf yeri, üretim hat bilgisi gibi bilgileri demirbaşlarınızla eşleştirebilirsiniz. Sabit kıymet amortismanlarını, tanımlanan masraf merkezi bazında muhasebe kayıtlarına otomatik aktarabilirsiniz.
- Sabit kıymetlerinizi miktar ve değer cinsinden iki farklı kriterde tanımlayabilirsiniz.
- Demirbaşlarınızı belirli gruplar altında yönetebilir, masraf yerine bağlı ayrıştırabilirsiniz.
- Demirbaşlarınızın ömür (ekonomik ömür, teknik ömür) ve tarihçe bilgilerini kolayca takip ederek fiziksel takip yapabilirsiniz.
- Demirbaş değerlemelerinizi her bir sabit kıymetiniz için hangi dönem veya dönemlerinde yeniden değerleme yapılacağı tanımlayarak Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen tüketici eşya fiyat endeksini baz alarak enflasyon oranına göre otomatik olarak değerleme yapabilir ve yeniden değerleme raporları alabilirsiniz.
- Demirbaş değerlemelerinizi farklı para birimleri üzerinden yapabilirsiniz.
- Arıza, bakım, garanti, lisans, sigorta bilgisi gibi başlıklarda doğabilecek risklerin önüne geçebilirsiniz.
- Amortisman, kıst, iz değer gibi farklı özellikleri tanımlı olarak yönetebilirsiniz.
- Demirbaşlarınızın amortismanlarında, farklı amortisman yöntemlerini (Normal Amortisman Yöntemi, Doğrusal Amortisman Yöntemi, Azalan Bakiyeler Yöntemi, Fevkalade Amortisman Yöntemi) kullanabilirsiniz.
- Gelişmiş raporlama yapısı sayesinde demirbaş analizlerini kolayca yapabilir, atıl malzeme maliyetlerinden ve hatalı yatırım kararlarından kurtulabilirsiniz.
- Demirbaş tanımlama ve etiketleme işlemlerinde entegre barkod sistemi ile sürecinizi kolaylaştırabilirsiniz. Raporları istediğiniz parametrelerde oluşturabilir, dilediğiniz filtrelerle hızlı bir şekilde listeleyip zamandan tasarruf edebilirsiniz
e-Ticaret Yönetimi
Şirketler yıllardır satış yapıyor, ancak birçok şey değişti. Her şeyden önce, müşteri beklentileri günümüzde çok farklı.
Araştırmalar gösteriyor ki artık müşterilerin %80’i satın alma yapmadan önce online olarak ürünleri araştırıyor.
Artık işletmelerin rakipleri kendi çevrelerinden değil, dijital platformlar üzerinden dünyanın öbür ucuna kadar rekabeti genişletiyor ve birçok sektördeki rekabet ortamını temelden değiştiriyor.
İşletmenizin piyasada görünür ve rekabete katılımcı olabilmesi için elektronik ticaret yatırımı yapması kaçınılmaz oluyor.
Piyasaları elektronik ticarette şekillendiren yapılar, bayilik ağlarından oluşan geniş ekosistemlerin rekabeti ile karşımıza çıkıyor.
Uyumsoft B2B Çözümü, iş ortaklarınız ile olan iş ve işlemleri, iletişim gereksinimi ve iş süreçlerinizi tek bir platformdan yönetmenizi sağlayan çözümler sunarak rekabette öne geçmenizi sağlıyor.
ERP altyapısı ile entegre çalışan ve B2B ihtiyaçlarınıza kapsamlı şekilde cevap veren Uyumsoft B2B çözümü ile;
- Toptan B2B sisteminde ekosisteminize ya da bayi yapınıza ait cari kartları kolayca yönetebilirsiniz.
- Bayileriniz ve saha ekipleriniz, mobil cihazları üzerinden siparişleri yönetebilir.
- Bayileriniz ve saha ekipleriniz; üretim taleplerini, lojistik bilgilerini, servis gereksinimlerini ve pazarlama taleplerini merkezinize kolayca iletebilir.
- Sipariş bilgilerini, sipariş durumlarını, yapılan iadeler ve tekliflere ait verileri entegre yapılarımızda kolayca raporlayabilirsiniz.
- Bayilerinize ve müşterilerinize ait carileri, tedarikçileriniz ile eşleştirerek hesap hareketlerini izleyebilir; borç, bakiye, ödeme, tahsilat süreçlerini bir arada yönetebilirsiniz.
- Bayilerinize özel ödeme tipi ya da kredi limiti tanımlayarak, farklı iş yönetimleri uygulayabilirsiniz.
- Banka entegrasyonları sayesinde tahsilat ve ödeme takip işlemlerini kolaylıkla yürütebilirsiniz.
- Tahsilat süreçleri sonunda oluşan banka dekontları, faturalar, fişler ve banka havalelerinin entegrasyonunda çift yönlü aktarımı sağlanır.
- Tüm bankaların POS çözümlerinde, bankaların sunduğu özel kampanyalar ve müşteri taksit oranlarını sistemlerinizden anlık takip edebilirsiniz.
- Bayileriniz ürün içerisinden kendi özel sayfa tasarımlarını düzenleyebilir.
- Entegre sistemlerle farklı kampanyaları yöneterek, daha çok satış yapabilir ve avantaj sağlayabilirsiniz.
- Sizin ya da bayilerinizin üçüncü parti yazılımlar ile entegre olmasını sağlayan alt yapımızda ihtiyaç duyduğunuz ek geliştirmeleri yapabilirsiniz.
- Geliştirilmiş raporlarla bayilerinizi kolayca izleyerek uçtan uca çözümler üretebilirsiniz.
İş Zekası Nedir?
Uyumsoft ERP İş Zekası (BI), karmaşık veriyi anlamlı ve işletme için kullanılabilir bilgiye çevirmede istenen analizi yapmaya yardımcı olarak, karar verme sürecini kısaltır, hızlandırır, riskleri azaltır. Sağlam, güvenilir ve sağlıklı karar verme zemini sunar. Uyumsoft İş Zekası monitörlerinde, verilerinizi grafikler, haritalar, tablolar, hız göstergeleri, performans barometreleri, trafik işaretleri gibi çok çeşitli görsel bileşenleri bir arada görüntülersiniz. Hızlı, etkin ve kolay veri analizine ulaşmanızı sağlar.
Uyumsoft ERP İş Zekası (BI) ile, web üzerinden erişerek online analiz, uyarı, sorguların tasarımı, verilere erişim, istisnaları belirleme ile her düzeyde rapor ve kararları sunma olanağı sağlanır. Uyumsoft ERP İş Zekası (BI) uygulaması, farklı departmanlarda, farklı zamanlarda ve süreçlerde gerçekleşen saklanmış verileri, sizin anlamlandırdığınız şekilde özetleyip, çok boyutlu analiz ederek birleştirir. Her seviyeden çalışan, kendisine tanınan yetkiler ölçüsünde, istediği anda ve formatta, görsel açıdan zengin ekranlarda, aradığı bilgiye doğru, güncel ve eksiksiz biçimde ulaşır. Böylelikle, bilgi işlem servislerinin üzerinden de önemli bir iş yükünü alır.
Uyumsoft ERP İş Zekası (BI) uygulaması, iş süreçleri içeriği ve meta data yönetimi ve iş birliğine dayalı izleme olanağı sunar.
- Raporlar, önceden belirlenen saatlerde, e-posta ya da kısa mesaj yoluyla otomatik dağıtılabilir.
- Farklı birim ve kaynaklardan gelen veriler, ortak bir havuzda konsolide edilir.
- Veri eşleştirme özelliği ile otomatik güncellenen görseller ve raporlarla anlık süreç izlenebilir.
- Veriler, paralel eşleştirilerek kendiliğinden güncellenen görseller ve raporlar halinde izlenebilir.
- Sisteme tanımlanan kritik başarı göstergelerini (KPI) temel alarak iş emirleri üretir.
- Hedeflerin tutturulma oranını; bayi, temsilci, çalışan, proje, süre ya da departman bazında dijital paneller (dashboard) ve özel ekranlarda izler.
- Karlılık analizi için dönemsel olarak en karlı müşterileri, en yüksek değerli ürün, birim gruplamalarının raporlarını oluşturur.
Uyumsoft ERP İş Zekası (BI) uygulaması ile iş, süreç, ürün ve hizmet başlıklarının yanı sıra, ekosistemde yer alan çalışan, tedarikçi, iş ortakları ve müşterilerin performansını, basit işlemlerle analiz ederek güçlü bir karar destek çözümüne sahip olacaksınız.